GRAAD 4

Graad 4

Speltheater: Hier word je opgeleid tot acteur. We werken samen naar een eigen theatervoorstelling toe. We denken na over wat we het publiek willen vertellen en nemen de tijd om te improviseren en te experimenteren. We leven ons in andere rollen en werelden. We analyseren hedendaagse en klassieke teksten en brengen die tot leven op het podium. Ook kiezen we kostuums, decor, licht… Ben je klaar voor het slotapplaus?

Kunst- en cultuuratelier: volg jij theaterles aan de academie en zit je in de vierde graad? Dan neem je ook het vak ‘kunst- en cultuuratelier’ op.  We verlaten op afgesproken tijdstippen de academie om echte voorstellingen bij te wonen en te bespreken. We leren om als een echte recensent naar theater te kijken. Stap voor stap ontdek jij wat er leeft op onze podia en wat jou als kunstenaar inspireert.

Voor dit vak werken we samen met Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Lessenpakket:

  • Kunst- en cultuuratelier: 1 uur per week
  • Speltheater: 1 uur per week

Theaterregie

Een regisseur weet waar hij of zij naartoe wilt in een scène, hoe alles verloopt en eruit moet zien. Iedere acteur is natuurlijk anders en spelers doen niet altijd wat je hen vraagt. 
De communicatie tussen acteur en regisseur moet op een specifieke manier gebeuren. Je leert als het ware hoe je het spel van je acteurs moet coachen om het beste uit hen te halen. 
Als regisseur heb je dus ook een theoretische basis nodig, zodat je deze in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de theoretische lessen ontdek je op welke manier jouw voorgangers te werk zijn gegaan met hun theater-, maar ook filmproducties.

Als student (theater)regisseur ga je je specialiseren op de regie en het vertellen van een verhaal. Je doorloopt niet alleen alle stadia van het regieproces, ook wordt er grondig gewerkt aan een maatschappelijke visie, filosofische benadering van scènes en een sterke dramaturgie..

Lessenpakket:

  • Kunst- en cultuuratelier: 1 uur per week
  • Regie: 1 uur per week

⇒Een leerling kan na overleg met de directeur en betrokken leerkrachten een vak volgen in een alternatieve leercontext (ALC). Meer informatie en voorwaarden vindt u in onderstaande documenten: