Masterclass cello en klarinet

Roeland Hendrikx

Roeland Hendrikx is één van de toonaangevende Belgische klarinettisten van het moment. Als solist speelde hij ondermeer met The London Philharmonic Orchestra (waarmee hij de CD “Dedications” uitbracht), het Belgian National Orchestra, Brussels Philharmonic, Boho Strings, Casco Phil, I Fiamminghi, de Beethoven Academie, The Georgia Philharmonic, The Royal Bangkok Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Litouwen.

Daarnaast is hij een gepassioneerd pleitbezorger van kamermuziek, ondermeer met zijn eigen Roeland Hendrikx Ensemble. Het ensemble kende haar debuut op “Klara in de Singel” in 2015 en speelde intussen voor talrijke vooraanstaande concerthuizen en festivals, zoals het Concertgebouw Brugge, het Festival van Vlaanderen, Oranjewoud Festival Nederland, … Verder was Roeland  jarenlang klarinet-solo in het Belgian National Orchestra. Roeland Hendrikx doceert aan het conservatorium van Maastricht en aan de LUCA School of Arts in Leuven, en geeft daarnaast regelmatig Masterclasses (bv. Juilliard School of Music New York, Shanghai Conservatory, Bangkok Conservatory, Bergen Grieg Academy …)

Olsi Leka

Olsi Leka studeerde aan het conservatorium van Brussel. Hij was laureaat van meerdere nationale en internationale wedstrijden. Zo won hij de eerste prijs van de wedstrijd Jeunes Virtuoses, Albanië, een eerste prijs van de Lions Club International Competition in België, de eerste prijs van het Concours d’Interprétation Musicale in Brussel en een tweede prijs op de internationale wedstrijd voor muziekinterpretatie in Limassol, Cyprus. Sindsdien gaf hij als solist en kamermusicus vele concerten in Europa en China.

Op 24-jarige leeftijd werd hij eerste cellist van het Nationaal Orkest van België en gastdocent cello aan het Koninklijk Muziek Conservatorium in Brussel. Tegenwoordig doceert hij eveneens aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft hij masterclasses in heel Europa. Hij is lid van het strijkersensemble Metamorphoses, het Duo Eden (harp en cello) en het pianotrio Amati. Hij is een van de veelbelovende cellisten van de jonge generatie Europese musici. Hij bespeelt een buitengewone cello van rond 1820 van de bekende Italiaanse vioolbouwer Raffaele Gagliano, die hem ter beschikking gesteld wordt door de Stichting Eric Feldbusch. Dit instrument werd door Koningin Elisabeth van België aan cellist Eric Feldbusch geschonken naar aanleiding van de oprichting van het piano trio ‘Koningin Elisabeth’. Als professor is hij verbonden aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen.

Peter Caelen

Pianist Peter Caelen geeft concerten op gerenommeerde podia als het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, de Rhein Mosel Halle in Koblenz, de Saarbrücker Kammerkonzerte, de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium in Brussel, Holywell Music Room in Oxford en vele andere podia in Europa. De laatste jaren treedt hij meer en meer op in Azië. In China gaf hij concerten in meer dan dertig steden! In 2022 reisde hij samen met zijn oud-student David Voncken naar Indonesië voor concerten en masterclasses in Jakarta, Medan en Semarang. Hij is eveneens een graag geziene gast op festivals als de Klevischer Klaviersommer (Duitsland), het Kamarihelmi Festival (Finland), het Spectrum Festival (Slovenië), en Klassz a Parton (Hongarije).

Peter Caelen won een eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Bosch en was finalist van het Internationale Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach (Oostenrijk). Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven presenteerde hem in 2005 als ‘Zuiderlicht’ en stelde hem hiermee in de gelegenheid gesteld zijn eigen concertserie samen te stellen. Sinds de oprichting in 2006 is hij de bezielende leider van de Excellent Concerten, een internationaal gerenommeerde serie met podia in Nederland en België. Daarnaast is hij ook programmeur van de serie Muziek Klassiek Gulpen.